Еколози в Кърджали: Без цианиди в Арда и Марица!

Гръцкият евродепутат от партията на Зелените Михаил Тремополус ще внесе в Европейския парламент питане за използването на цианидни технологии в България. Заедно с група български еколози, той протестира пред сградата на Горубсо в Кърджали и се обяви против цианидното производство на златен концентрат. Според еколозите разположената в центъра на града инсталация е опасна за здравето на хората и замърсява околната среда, съобщава БНТ.

Само девет природозащитници застанаха пред сградата на рудодобивното предприятие в Кърджали. Те обясниха, че протестът е символичен и затова не е необходимо да има много хора. Горубсо преработва златна руда и има изградена инсталация за производство на златен концентрат. Освен в Кърджали гръцкият евродепутат е посетил Асарел-Медет и Комбината за цветни метали край Пловдив. Според него това са едни от големите замърсители в България.

БНТ:
– Да очакваме ли след вашето посещение санкции срещу България за това, че използва вредни технологии?
Михаил Тремополус, депутат в Европейския парламент от Партията на зелените:
– Този проблем не е само на България. Той е на всички страни и ние искаме вредните технологии с цианиди да бъдат забранени не само тук, не само в Европа, но и в целия свят. Страните-членки трябва да изпълнят решението на Европейския парламент за забрана на цианидите.

Решението за забрана на тези технологии все още не е гласувано от Европейската комисия.

Автор: Красимир Ангелов – Кърджали

Видео БНТ:

[flv]http://static.bnt.bg/public/files/articles/201102/47838.flv[/flv]