Гръцкият евродепутат Михаил Тремополос в Кърджали

На 26.02.2011 г. в 14ч. гръцкият евродепутат от групата на Зелените – Михаил Тремополос ще посети Кърджали, където ще се запознае на място с един от най-сериозните екологични проблеми за района и ще даде кратък  брифинг за журналисти. Брифингът и срещата с местни експерти и активисти ще се състои пред незаконната цианидна инсталация за излужване на злато на Горубсо-Кърджали. След това депутатът ще отпътува за Крумовград. Срещата с граждани и медии в Крумовград ще се състои от 15:30 ч. в сградата на Общината. Ще бъдат обсъдени възможностите за развитие на зелени работни места в региона и вариантите за устойчиви политики за чиста околна среда и материално благополучие на местната общност.

На 25 и 26 февруари, придружаван от природозащитници и експерти в областта на минните замърсявания, Михаил Тремополос ще посети и други горещи екологични точки и замърсители в България, като Асарел – Медет и КЦМ – Пловдив.

Посещението на Тремополос в България  е с цел евродепутатът да се запознае с тежките екологични проблеми в районите на Средногорието, Пловдивското поле и гр. Кърджали и да подготви питания в Европарламента за свързани с това нарушения на директиви на ЕС.

Според Тремополос замърсяванията от тежката минна помишленост във водосбора на реките Марица и Арда представляват не само екологичен, но също така социален, здравословен, стопански и международен проблем. Ето защо е нужно той да бъде детайлно и обективно разгледан, както и да се вземат спешни мерки за неговото разрешаване.

Визитата на евродепутата се осъществява по покана на Българския Център за Зелена Икономика, Еко-Пловдив и Информационния и учебен център по екология (ИУЦЕ).

За контакт:

Васил Кадринов – Български център за зелена икономика, тел: 0889032954

Даниел Попов – Информационния и учебен център по екология, тел: 0886818794