Българската федерация по металдетектинг: Не сме иманяри, против тях сме

На 14 март в лек автомобил“Сузуки“ полицията е открила една монета от бял метал, три метални детектора, кирки и лопати, което бе отразено в бюлетина на областната дирекция на МВР в Кърджали и цитирано от „7 дни Кърджали“. В колата са движили трима души, собственици на намереното от полицаите. В бюлетина на МВР се твърди, че те се придвижвали с автомобила в търсене на археологически обекти.

„Това са членове на Българската национална федерация по металдетектинг, не са иманяри и по никакъв начин не са нарушили закона. Били са заловени на пътя, без да използват детекторите“, заяви пред „7 дни Кърджали“ зам.-председателят на федерацията Кирил Стаменов.

За да се изясни случая той се е срещнал с директора на ОД на МВР комисар Тодор Терзиев. „Благодаря на директора за доброто посрещане и разбиране от негова страна“,  заяви Стаменов. Той бе категоричен, че членовете на федерацията са против иманярите и са за опазване на културно-историческото наследство, съобщава „7 дни Кърджали“.

Българска национална федерация по металдетектинг била създадена през декември 2009 година със седалище в Ловеч. Нейната цел е да популяризира хобито металдетектинг в обществото. „На практика всеки наш член трябва да има металдетектор, с който може да упражнява хобито си, но не на територията на археологически и исторически обекти. Ако намери исторически артефакт трябва в 7-дневен срок да го предаде на специалистите в музея и да даде информация къде го е намерил“, каза Стаменов, който обаче уточни, че ако член на федерацията бъде заловен на археологически обект, носи всички последствия, предвидени от закона, както и се самоизключва от организацията.