Фотогалерия

View The Кърджали Album

Кърджали

Кърджали е разположен в сърцето на Източно-родопския планински масив, на двата бряга на древната река Арда. Градът се намира на 259 км от София и на 100 км от Пловдив. Той е център на Област Кърджали и на Община Кърджали. През Кърджали минава Паневропейския транспортен коридор №9 през прохода „Маказа“.

View The Перперикон Album

Перперикон

Перперикон е археологически комплекс, голямо мегалитно светилище. Предполага се, че това е прочутото в древността светилище на Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите. Перперикон се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от град Кърджали. Площта му е около 12 кв.км. Разкопките там започват през 2000 г. и продължават, разкривайки голям скален град, чийто разцвет е през римската епоха, макар историята му да започва няколко хилядолетия по-рано.

View The Мнеакос (Моняк) Album

Мнеакос (Моняк)

Крепостта Моняк се намира край Кърджали, на скалист връх, наречен "Шеста крепост" с надморска височина 586 м. Построена е през ХІІ - ХІІІ в. Запазената част от крепостната стена е дълга 273 м, като на места е висока до 5 метра. До наши дни е достигнала и част от осемстенна кула.

View The Керимовата къща Album

Керимовата къща

Днес в Керимовата къща се помещава Домът на творческите съюзи в Кърджали. Историческата забележителност се намира в старата част на града, на ул.Климент Охридски 10. През 1882 година, при посещението си в Кърджали, в Керимовата къща е отседнал губернаторът на Източна Румелия Алеко Богороди.

View The Каменните гъби Album

Каменните гъби

Природният феномен Каменните гъби е разположен на около 1 км северно от село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Местните наричат феномена Мантар кая. Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5-3 метра. Местността е обявена за природна забележителност.

View The Каменната сватба Album

Каменната сватба

Скалният феномен, наречен Каменна сватба, се намира до село Зимзелен, на няколко километра източно от Кърджали. За този феномен са известни две легенди. Според първата сватбарите и младоженците били вкаменени от Бог, защото свекърът го ядосал с нечестивите си помисли към младата булка. Втората легенда гласи, че имало старо народно поверие, че лицето на булката не трябвало да се вижда по време на сватбата. Но духнал силен вятър, отвял булото и лицето на младата жена било видяно от всички. За наказание природните сили наказали всички присъстващи и ги вкаменили.

View The Пещера Утробата Album

Пещера Утробата

Тракийско светилище Пещера Утробата. Пещерата представлява естествен хоризонтален процеп в скалата, дълбок 22 метра, който е бил допълнително изсечен от човешка ръка. Височината на дупката е 3 метра, а ширината - около 2,50 м. Вътре прониква достатъчно светлина. Цялата пещера е оформена буквално като женски полов орган и отговаря напълно на описаните от известния ни траколог проф. Александър Фол пещери-утроби.

View The Татул Album

Татул

Крепостта Татул се намира на около 200-300 метра южно от село Татул. Селото се намира на 15 км североизточно от гр. Момчилград. Най-интересното в района на крепостта е тракийското светилище, посветено вероятно на Орфей. В голяма скала са издълбани две скални гробници, осем стъпала и ниша за поставяне на обредна плоча. Смята се, че светилището е от ХІІ в пр.н.е.

View The Устра Album

Устра

Устра е името на една от най-запазените крепости в Родопите. От нея са останали основите на много от сградите и кулите. Крепостта е строена през Средновековието и през своето съществуване е била под властта предимно на Византийската империя. Устра е построена през 10 век, за да бъде охраняван минаващият от там търговски път. Крепостта се намира в община Джебел, Област Кърджали, близо до село Устрен. Разположена е на най-високата част на стръмен връх и от нея има добра видимост на голямо разстояние.