Радиотелескоп в Кърджали наблюдава Космоса

С Радиотелескоп вече е оборудвана Астрономическата обсерватория в Кърджали. Вчера монтираха антената му и в следващите дни текат тестове на новата апаратура. С него ще разширим наблюденията си върху слънчевата активност, които и досега извършваме с оптическите си телескопи вече десетилетия, каза директорът на обсерваторията Агоп Узунбохосян.

Друга част от наблюденията са свързани с Юпитер. Ще изследват потоците плазма, които изхвърля към гигантската планета нейният спътник Йо. От юни за изследователите на Юпитер има ново предизвикателство – за първи път откакто астрономите я държат „под око”, планетата изгуби „южния си пояс” червена лента, която се дължи на процеси в горещата й атмосфера. Изчезването му сега вероятно е следствие на непознати още смущения в атмосферата, които тепърва ще се изследват.

Радиотелескопът в Кърджали ще бъде „впрегнат” и по други задачи за астрономически наблюдения, сред които да следят радиофона на Млечния път, който както знаем, е нашата галактика.

С модерната апаратура ще имат възможност да работят и най-напредналите от кръжока по астрономия, в който участват средношколци от училищата в Кърджали, пише „Нов живот”.

Данните от наблюденията ще влизат в потока на информационен обмен на астрономите от цялата земя и ще са част от изследователска програма на НАСА.

От години вече с напредването на технологиите и увеличените възможности на астрономическите уреди все повече любители се включват в изследванията на звездното небе. Така се осигурява денонощно наблюдения и покритие от сушата по цялата планета, което дава пълнота на събрината информация