Николай Овчаров: 12 печата са открити на Перперикон

12 печата на византийски императори и патриции са открити на Перперикон, съобщи ръководителят на археологическите разкопки професор Николай Овчаров.

Събраната от тях информация сочи, че войски от средновековния град Перперикон са участвали в превземането на старите български столици Плиска и Велики Преслав по времето на Самуил.

Един от най-интересните печати е на патриция Теодорокан, който е бил военен ръководител на Филипопол. Печатът е единственият засега в света, датиран е от хилядната година. На едната му страна е изобразен Свети Теодор, а на другата е разчетено името на патриция.

Проф. Николай Овчаров:
„Той е бил натоварен от император Василий Втори да събере армия от тези райони, с която през хилядната година са атакувани старите български столици Плиска и Велики Преслав. Патриция Теодорокан е бил човекът, който е командвал византийската армия при превземането на старите столици. На базата на този печат ние може да кажем, че войски от Перперикон са участвали в превземането на Плиска и Преслав.“

Откритите печати показват другата страна на Перперикон.

Проф. Николай Овчаров:
„Като един много мощен средновековен град в 9-12 век, толкова печати много рядко се откриват в наши старобългарски и византийски крепости.“

Сред находките е и изключително рядък печат на император Анастасий от четвърти век.

Автор: Красимир Ангелов, Кърджали

Източник: БНТ

[flv]http://static.bnt.bg/public/files/articles/201009/36539.flv[/flv]