Учениците от ЕГ „Христо Ботев“ с Live-Stream от Берлин

На 1 октомври учениците от немските паралeлки в ЕГ „Христо Ботев“ участваха виртуално в заключителното събитие на проекта „Jugend debattiert International”, което се провежда в столицата на Германия. Онлайн събитието бе открито   с поздравления на д-р Волфганг Шойбле, председател на Бундестага,  който  във видео обръщението си пожела на дебатантите да избягват популистките изказвания, а обективно да коментират демократичните процеси със силата на точните данни, анализи и реални аргументи. Той не пропусна да поздрави в аванс и немскоговорящата общност с наближаването на Деня на немското единство на 3 октомври.

Ботевци  заедно със своите връстници от Централна, Източна и Югоизточна Европа обсъдиха  два онлайн дебата на следните теми:

„Трябва ли да има минимален праг  при избори за Европейския парламент?“ и

„Трябва ли системите за лицево разпознаване  да бъдат забранени за видеонаблюдение в публичното пространство?“.

Учениците коментираха аргументите за и против  и изразиха лична позиция по проблемите както за видео наблюдението на обществени места, така и за европейския изборен процес.

В проекта участват представители на 14 държави, а право на участие имат единствено училищата, в които учениците се обучават по програмата за придобиване на Немска езикова диплома.

Езиковата гимназия от 20 година е DSD – училище, а в проекта за младежки дебати се включва от самото  начало на състезанието в България преди три години  и от тогава е фаворит сред участниците.

Ежегодно учениците от ЕГ „Христо Ботев“ достигат до Националните  или Международни финали на състезанието по дебати. Успехите им се дължат на отличната екипна работа на двама преподаватели – Нигяр Наим, учител по немски език и  Марина Димова, учител по философия на немски език, която през следваща седмица ще представя  България в  Годишната среща на  участниците в проекта в Берлин.