„77 години от спасението на българските евреи“ отбелязаха славейковци с конкурс

Конкурс за есе и постер на тема „Дни на Холокост и спасението на българските евреи“ проведе Школата по история „ИстОрика“ при СУ „Петко Рачов Славейков“. На знаковия 29 септември директорът на училището Милко Багдасаров и ръководителят на школата Димитър Димов осъществиха и награждаването на победителите.

Със своите творби в съревнованието се отличиха повече единадесетокласници, които вече имат опит в подобни конкурси и в момента въвеждат учениците от 9 и 10 клас в работата на школата. В раздел „Есе“ победител е Рени Солакчиева 11“в“ клас, следвана от съученичката си Виктория Арсова, а на трето място се класира Георги Георгиев от 11“б“.

В раздел „Постери“ първо място е присъдено на Есра Алпер и Еда Узун от 11“б“, на второ място са два тандема от същия клас – Джансу Мустафа и Нурсен Реджеб, както и Антония Златкова и Весела Хитова. Трето място заслужи постера на Радостина Кехайова също от 11“б“.

Конкурсът се провежда като част от мероприятията, включени в одобрен проект на „ИстОрика“. За 4-ти пореден път школата по история „ИстОрика“ с ръководител Димитър Димов печели проект на Олга Ленгиел Институт (TOLI). Проектът е на тема „Нашето минало е и нашето бъдеще“.

През 2020 се навършват 77 години от спасяването на българските евреи и 75 години от края на Втората световна война. Учениците от  10 клас имат малко информация за този период от българската и световната история, най-вече за ролята на праведниците. Затова основните  дейности в проекта са:

  1. Запознаване  на учениците от 10/11 клас с процеса на спасяване на българските евреи/световния принос на България по време на Втората световна война и ролята на праведниците.
  2. Обявяване на конкурс за есе, презентация и постер, посветен на Холокост и спасението на българските евреи.
  3. Посещение на синагогата в София.

На 26.09.2020 участниците в проекта посетиха синагогата в София, която се оказа затворена. По тази причина по време на награждаването младите историци на „Славейков“ направиха виртуална разходка из храма с ресурсите в интернет.