Общинският съвет в Момчилград одобри общината да кандидатства по 2 туристически проекта

Общинският съвет в Момчилград даде съгласие общината да кандидатства по два туристически проекта. Предложенията на кмета Илкнур Кязим получиха единодушно одобрение на всички общински съветника, присъствали на заседанието в сряда.

Първият проект е за изграждане на екопътека, чието начало ще започва от резерват „Боровец“, ще преминава през уникалната за България местност „Вкаменената гора“, древната астрономическа обсерватория „Харман кая“ и ще завършва в районна на религиозния комплекс „Елмалъ баба теке“. Там туристите ще могат да вземат велосипеди, с които да се върнат до началната точка на маршрута. Екопътеката ще бъде маркирана, а по трасето й ще се поставят указателни и информационни табели, ще бъдат изградени дървени парапети, мостове, пейки за отдих и дори къщички за птици.

Вторият проект, с който община Момчилград ще кандидатства е свързан с възстановяването на инфраструктурата на лесопарк „Момчил юнак“. Мястото е емблематично за всички момчилградчани, които често прекарват там свободното си време. Предвижда се да бъде извършен ремонт на съществуващите стълбища и парапети, въстановяването на алейното осветление, ремонт на каменни зидарии, поставяне на кошчета за смет и камери за видеонаблюдение.

По двата проекта община Момчилград ще кандидатства чрез Местната инициатимна група „Момчилград – Крумовград“. Ако бъдат одобрени 100 процента от финансирането ще бъде направено по Програмата за развитие на селските райони.