Три момичета от „Славейков“ на първите три места в национален литературен конкурс

Кристина Йовчева от 11в клас, Ели Мечтанова и Елица Христова от 11б клас на СУ „Петко Рачов Славейков“ са класирани съответно на първо, второ и трето място в Десетото издание на Националния проект на Ротари и Зонта „Народните будители и Аз“. Официалното награждаване се проведе на 16 юни по обяд на Римския стадион в Пловдив /площад „Джумая“. Наградите връчи кметът на град Пловдив Здравко Димитров в присъствието на доц. Кирчо Атанасов – автор и ръководител на Националния проект. Самият конкурс за стихотворение, есе, разказ, мултимедийна презентация, рисунка и рецитация се провежда за десети пореден път под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Кърджалийските момичета участват в раздела за есе със своите мисли и чувства за будителите и родината. Есето на Кристина, класирана на първо място, е със заглавие „Стресни се, племе закъсняло…“, на Ели – „Де е българското“, а на Елица – „Де е България“. Преподавател по български език и литература и на трите ученички е Гергана Пърличева.

Веднага след награждаването талантливите славейковки получават похвали и признание от журито на конкурса и най-вече от президента на Ротари клуб , както и от ръководителя на проекта доц. Кирчо Атанасов – бивш учител на Милко Багдасаров, зам. министър на образованието и голям приятел на училище „Славейков“. Наградените момичета веднага отиват при директора си заедно с призовете си и поздравите, които му носят. „И какво стана сега, „Славейков“ превзе и Пловдив“, емоционално реагира на новината Багдасаров. Той получава и благодарствено писмо от организаторите на националния конкурс за учениците и преподавателите, които училището има и подготвя.