Въвеждат денонощен здравен контрол на ГКПП „Маказа“

От утре РЗИ въвежда денонощен здравен филтър на ГКПП Маказа. По двама медицински специалисти ще упражняват здравен контрол на пътникопотока през границата с Гърция.

Предстои да бъде изготвен график на дежурствата и да бъдат инсталирани две термокамери – на вход и изход, стана ясно на проведената днес регулярна среща на областния управител Никола Чанев с ръководителите на МВР, РЗИ, ЦСМП и болницата във връзка с усложнената епидемична обстановка. Продължават съвместните проверки на здравните власти и полицията за спазване на карантината при граждани, завърнали се от рискови държави. Съблюдава се и спазването на ограниченията от страна на търговците и ресторантьорите. Преустановени са кетъринг-доставките в „Теклас“ – най-голямата компания в Кърджали, с над 2500 души персонал, за да няма струпване на работещи в столовата. Разпоредени са и мерки по отношение на извозването им. Фирмата е поела ангажимент да увеличи броя на служебните автобуси и да разреди пътуващите в тях. Мерките за безопасност и контрол са напълно адекватни, имат дисциплиниращ ефект и определено дават резултат, изтъкна областният управител Никола Чанев. Хората се държат отговорно и спазват необходимата дистанция. В държавните институции са в ход правила за защита на служители и клиенти, очаквам производствените предприятия също да извършват редовна дезинфекция на помещенията и да осигурят лични предпазни средства на работниците си, изтъкна Чанев.

За момента най-рисковият контингент са лицата, които е завръщат от чужбина, не се самоизолират или нарушават наложената им карантинна мярка, застрашавайки здравето на стотици свои съграждани. „Призовавам всички, които са пребивавали в държави  от забранителния списък, включително Испания, Италия, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия, да останат вкъщи поне 14 дни, независимо дали са се прибрали преди 18 март и независимо дали имат оплаквания. Разчитам на тяхното гражданско самосъзнание, за да не се стига до принуда и санкции“, категоричен бе областният управител.

Областна администрация Кърджали