Започва традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

ОДМВР-Кърджали е сред дирекциите в страната с най-малко пострадали деца при пътни произшествия

Със специализирани операции с акцент върху безопасността на подрастващите започва традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“  в област Кърджали. Вниманието е насочено към планираните ученически празненства и официалното закриване на учебната година в различните възрастови групи. По време на тези прояви ще бъде засилено полицейското присъствие в районите на учебните заведения и местата за празнуване. В хода на специализираните операции фокусът ще бъде върху предимството на пешеходците, управлението на двуколесни МПС от неправоспособни водачи, използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца. Съвместно с Регионалното управление на образованието и териториалните структури на ИА „Автомобилна администрация“  ще бъде осъществяван специален контрол за сигурността на децата, които участват в организирани екскурзии. Младши полицейските и полицейските инспектори имат задача да направят разпореждания на собствениците на мотопеди в малките населени места да не предоставят тези МПС на малолетни и непълнолетни.

От направения анализ на пътнотранспортния травматизъм с деца през летните месеци на 2017 година в национален мащаб е видно, че ОДМВР-Кърджали е сред дирекциите с най-малко произшествия с малолетни и непълнолетни. На територията на областта за периода има 9 ранени и нито едно загинало дете.

Контролът ще бъде постоянен през цялата ваканция. От Пътна полиция призовават гражданите, ако станат свидетели на неправомерно поведение на деца на пътя, да сигнализират на тел.112.