Златни накити за 24 000 лева задържаха на ГКПП Капитан Андреево

Част от задържаните златни накити и една монета са с висока бижутерска проба- 22 карата. Златни накити и монета за общо 24 333 лева задържаха при съвместна проверка митнически и гранични служители на ГКПП Капитан Андреево.
На 07.09.2017 година на трасе „Входящи автомобили и автобуси“ на ГКПП Капитан Андреево пристига лек автомобил „Mercedes benz“, влизащ в страната от Турция, пътуващ за Франция. В автомобила, управляван от турски гражданин, пътувала жена му и трите им деца. Пред митническите служители съпрузите заявили, че не пренасят стоки или валутни ценности за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При проверката се установява, че в куфар с дрехи на съпругата са укрити найлонови пакетчета с изделия от жълт метал: 13 гривни, 2 синджира, 1 чифт обеци и 1 монета. Направената експертиза от вещо лице е установила, че бижутата са с общо тегло 406.80 грама от 14, 18 и 22 каратово злато, на стойност 24 333 лева. В куфара на мъжа са открити 7 кг нарязан тютюн за пушене и 25 кутии цигари без акцизен бандерол.
Бижутата и акцизните стоки са задържани. Ювелирните изделия подлежат на отнемане в полза на държавата, а акцизните стоки – на унищожаване
На нарушителите са съставени актове по Валутния закон и по Закона за митниците.