Обсъдиха възможностите за подобряване на работата с уязвимите групи

Ръководители на Службите за социално подпомагане и Бюрата по труда в Кърджалийско обсъдиха възможностите за подобряване на работата с уязвимите групи, качеството на социалните услуги и партньорството между институциите. Домакин на срещата бе заместник областният управител Леман Али, а формалният повод – старта на кампанията за отпускане на енергийни помощи за новия отоплителен сезон.

В разговорите се включи и директорът на Регионалната служба по заетост в Хасково Господин Господинов. Равнището на трайно безработните лица в областта е над средното за страната, голяма част от тях живеят в малки населени места и са надхвърлили активна възраст, което е сериозна предпоставка за социално изключване, отчетоха участниците в срещата. В тяхна подкрепа работят т.нар. Центрове за заетост и социално подпомагане, каквито обаче засега функционират само в Кърджали и Джебел по проекта „Лице в лице“.

На срещата бе посочено, че Кърджали е единственият областен град, който не разполага с Център за обществена подкрепа, няма кризисен център, нито приют за временно настаняване, което се оказва сериозен проблем за оказване на помощ на бедстващи хора. Областният управител Никола Чанев, който присъства на срещата, бе категоричен, че службите трябва да са активната страна, да стоят максимално близко до социално уязвимите групи, да търсят подкрепата на държавата и да настояват местната власт да разширява обхвата на социалните услуги, от които видимо има належаща потребност. Присъстващите изтъкнаха, че срещите в такъв формат трябва да са регулярни, защото позволяват на институциите да обменят добри практики и улесняват диалога между тях, а от това е в интерес на общността.