Стопи външния дълг на България с близо 2 милиарда лева

Министерството на финансите стопи външния дълг на България с близо 2 милиарда лева, информира  заместник- председателят на парламента Цвета Караянчева. На 7 юли са погасени 990 375 млн евро от дълга и той вече е на нива от 25 на сто от БВП /при 29,1 % в края на 2016 г/,. „Така държавата спестява близо 80 млн лева годишно за покриване на лихви, отпада и необходимостта от емитиране на нови облигации на външния пазар.

Това е поредното доказателство, че не ни грози финансов апокалипсис, както ни убеждават Корнелия Нинова и Румен Гечев. Напротив, фискалният резерв достигна рекорден размер, банковата система издържа успешно стрес-тестовете, а в резултат на стабилната дясна политика на правителството и  повишената събираемост, за първи път от 2008 г насам бе отчетен годишен бюджетен излишък от 1,472 мрда лева, изтъкна Караянчева. За първите пет месеца на 2017 г хазната отново е на плюс с малко над 1,65 млрда лева.  Сега с тези спестени средства се изплаща падежът на еврооблигациите от 2012 г, които бяха пласирани за погасяване на т.нар. брейдита, емитирани през 2002 г от кабинета Сакскобургготски.

Сумарно, от  началото на тази година са изплатени стари задължения за над 3 млрда лева. Благодарение на усилията на правителството страната ни е на 3-то място в ЕС по нисък дълг, сочат данните на Евростат.  На обратния полюс са Гърция /с 171%/, Италия /134,6%/ и Португалия /130,5%/. В рамките на ЕС средните нива на дълга са 86% от БВП, докато при нас са около 25%.  „Очевидно е, че кабинетът Борисов провежда изключително успешна финансова политика и тя е в полза на всички данъкоплатци.  Цифрите са категорични. Надявам се, колегите от БСП да проявят здрав разум и да спрат да манипулират хората, че държавата ще се срути“, заключи заместник-председателят на Народното събрание.