Областният управител прие генералния консул на Република Турция

Областният управител Никола Чанев прие генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани. Двамата обсъдиха актуални външно-политически и социално-икономически теми, касаещи двустранното партньорство.

„Имаме активни търговски връзки, а скорошната визита на премиера Бойко Борисов в Анкара премина много успешно и даде знак за още по-силно приятелство и добър диалог“, подчерта дипломатът. Той бе категоричен, че България е страната,  у която Турция среща най-голямо разбиране по отношение на миграционния натиск. В момента в Турция пребивават 3,5 милиона бежанци от Сирия и Ирак, а за тях са изразходвани над 25 млрда долара, посочи Ергани. По думите му Турция е изпълнила ангажиментите си по споразумението с ЕС, но досега е получила само 700 млн евро от предвидените 3 + 3 млрда, което я натоварва с прекомерно финансово бреме.Отпадането на визите и присъединяването към ЕС са другите две стъпки, които Турция очаква в отговор на усилията си в защита на границите. Генералният консул благодари за подкрепата на България, назовавайки я „нашата врата към Европа“ и подчерта, че българските турци и изселниците ни там са здравият мост между двете държави.

Никола Чанев потвърди, че Турция има ключова роля за решаване на бежанската криза и че стабилните междусъседски отношения са приоритет не само на правителствено, но и на регионално ниво. „Борисов и Ердоган дадоха добър пример за това, защото взаимодействието между нашите две страни е важно не само на Балканите, но и в общоевропейски мащаб. Съзнаваме заслугите на Турция за овладяване на потока от бежанци и това, че изпълнявате стриктно поетите към ЕС ангажименти с цената на много средства. В наше лице имате партньор и приятел“, изтъкна областният управител.

Двамата коментираха и въпроси, свързани с развитието на бизнес-контактите и ръста на турските инвестиции у нас, както и подготовката на инициативи за сближаване на бизнеса на Балканите.

На срещата присъства и заместник областният управител Леман Али.