Историкът Димитър Димов представи поредния си научен доклад на конференция

dimov-1Учителят Димитър Димов от СУ „Петко Рачов Славейков“ представи доклад на Международната научна конференция „Историческото образование и предизвикателствата на ХХI век“.

На 18 и 19 ноември 2016 г. в зала „Европа“ на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“-гр. ВеликоТърново, се проведе първата международна конференция, организирана от Катедра „Нова и най-нова история на България“ и Ателие „История и памет“ в партньорство с Фондация „Професор Румяна Кушева“. Темата на научния форум бе посветена на съвременното историческо образование. Участие в събитието бяха заявили 30 души с 29 научни разработки, които са включени в сборника „Историческото образование и предизвикателствата през XXI век“.dimov-2 Заседанията на конференцията бяха отворени за учители, преподаватели и студенти, така че общият брой на споделилите пространството на форума надхвърля 50 души.

„Може да се каже, че тази конференция бе среща на поколения в диалог – участниците бяха  от различни краища на страната, с различен професионален опит, но споделящи общите ценности на историческото образование.”Това заяви единственият участник от Кърджали – преподавателят по „История и цивилизации“ в Средно училище „Петко Рачов Славейков” Димитър Димов. Там той представи доклада си  „Да си учител  е мисия възможна”.

dimov-3За основа на доклада си Димитър Димов използва извънкласните занимания по история и цивилизации, свързани с дейността на Школата  по история „ИстОрика” , на която е ръководител, придружени с практически примери от извършени исторически проучвания, исторически възстановки, отбелязани официални празници и дати с
ученици от СУ „П.Р.Славейков“ – гр. Кърджали.

На края на форума доц. д-р Виолета Стойчева – главен методист по история и география във ВТУ, подарява на кърджалийския лектор специализирани издания по методика за преподаване на история в училище, които да се използват за обогатяване на специализираната литература в книжния фонд на „училището за шампиони“. Тя не крие възхищението си от постигнатите резултати от учениците в СУ „Петко Рачов Славейков“, представени от учителя Димитър Димов в презентация към доклада му.