Преминаваме към свободен пазар на електроенергията

svoboden-pazar-1Либерализацията на електроенергийния пазар у нас вече е в ход и скоро българските граждани ще могат да си избират доставчик на ток, така както в момента си избират мобилен оператор или интернет-доставчик. Това заявиха на работна среща в Кърджали експерти на министерството на енергетиката, КЕВР, БЕХ, независимата енергийна борса, ЕСО и електроразпределителното дружество ЕВН, което оперира на територията на Южна България.

Събитието бе част от информационна кампания, която цели за популяризира предстоящото преминаване към свободен пазар на електроенергията. Откри го заместник областният управител Румен Младенов.

svoboden-pazar-2Процесът на либерализация у нас закъсня във времето, заради съществуващите рискове и нуждата от сериозни инвестиции, но световната тенденция е към реформиране на сектора и това ще се случи поетапно, без държавата да се оттегля изцяло като регулатор, обясни Явор Стоянов, държавен експерт в МЕ. Целта е търговците на ток да могат да се конкурират помежду си, за да предложат най-доброто като цена и качество на услугата на крайните клиенти, а самите потребители да имат възможността да правят информиран избор и да сменят своя доставчик, ако не са доволни. На интернет-страницата на КЕВР е публикуван списък с имената на всички лицензирани дружества-доставчици, а на сайта на ЕСО се качени онези, които са действащи, уточни Евгения Харитонова, комисар от КЕВР. Комисията от своя страна има правомощията да контролира недобросъвестните търговци. До една година всички стопански субекти ще бъдат задължени да излязат на свободния пазар, за битовите процедурата ще отнеме 2-3 години, заяви Харитонова. В цяла Европа няма регулирани цени на тока за бита, обясни тя.

Kardzhali.org