Иван Герганов представлява България в Абу Даби

ivan_gerganov

Иван Герганов

Единадесетокласникът Иван Герганов от СОУ „Петко Рачов Славейков” е включен в състава на България за Световното младежко научно изложение “International EXPO Science”, което тази година ще се състои от 13 до 19 септември в Абу Даби. Трима ученици ще представляват България. Иван спечели участието в българския отбор с класирането си на 5-то място в Националния конкурс “Млади таланти”. Той участва с тема от комбинаториката „Едно ново приложение на разбиванията на числа”. Лидерът на Кърджали се завърна от конкурса с грамота от министъра на образованието и науката професор Анелия Клисарова. Иван подобри успеха си от миналата година, когато на същия конкурс беше класиран на шесто място. Националният конкурс „Млади таланти” е състезание за ученици и студенти от 15 до 20 годишна възраст, като класирането е общо за всички възрасти и за всички научни направления. Тази година Иван има най-добро класиране сред участвалите с теми по математика.

slavejkov-abu-dabi

Участниците в Националната изследователска школа заедно с академик Благовест Сендов след неговата лекция.

Завърши и поредната Лятна изследователска школа по математика и информатика. Трима ученици от СОУ „Петко Рачов Славейков” Иван Герганов, Николай Атанасов и Хубен Иванов бяха сред 36-та участници в елитния лагер. С тях бе и техният учител Вълчо Милчев. Славейковци спечелиха правото да бъдат сред избраните и да бъдат спонсорирани от Фондация Америка за България след отличното си представяне в Националния конкурс за проекти по математика и информатика през пролетта. За нивото на школата говори и фактът, че лекции изнасяха двама академици, един член кореспондент на БАН, двама професори и двама доценти от БАН.

Лятото включваше и още едно преживяване на математическия първенец Иван Герганов. Той бе и на деветдневната лятна среща на стипендиантите на Американската фондация за България.