Ден на отворените врати обяви Обсерваторията

Ден на отворените врати обяви Астрономическата обсерватория в Кърджали. Той ще се проведе в събота, когато е последното за годината пълно лунно затъмнение. В България обаче хората няма да могат да видят пълната фаза на затъмнението заради географската ни ширина, поясни директорът на обсерваторията Агоп Узунбохосян. Той уточни, че затъмнението започва между 16,30 и 18 часа. Тогава едната част от Луната ще се вижда тъмна, а другата – кървавочервена. Тъмната част попада в сянката на Земята, а кървавочервената – в полусянката, съобщава Кърджали.бг.
Това е второто лунно затъмнение за тази година, като първото беше през април, но за съжаление то не можеше да се наблюдава на територията на България, припомни Узунбохусян. По думите му лунните затъмнения предизвикват интереса на астрономи и любители, защото всяко е уникално – винаги има разлика в цветовете. Следващото ще е чак на през 2014 година.
В нощта на 17 срещу 18 декември любителите на астрономията могат да видят още едно небесно явление, а именно – метеорния поток Джемениди. В началото на нощта той ще се движи в посока юг-югоизток. Той е много интересен и богат поток, но метеорите му са слаби. Затова, който иска да го види, трябва да излезе извън града или селото, за да не му пречат уличните светлини. От балкона вкъщи няма да може да се види нищо, казва Агоп Узунбохосян.