Косъм в бронзов реликварий от 5-6 век?

Бронзов кръст за съхранение на християнски реликви е открит при разкопките на Перперикон. Находката е от 5-6 век, херметически затворена и изключително добре запазена, съобщи ръководителят на експедицията Николай Овчаров. Днес кръстът бе отворен в лабораторията на Регионалния исторически музей в Кърджали.

Журналисти и историци станаха свидетели на отварянето на реликвария. Това ми е третото кръстче, което отварям. Усещането е страхотно. Винаги е като за първи път каза Мирослава Замова, реставратор в пузея.

Николай Овчаров каза, че е очаквал костички или част от кръст, но всъщност излезе може би косъм или може би част от някаква дреха. Засега още не може да се каже това нещо. каза Овчаров

В късната Античност и през средновековието е била масова практиката в такива кръстове- реликварии да се съхраняват всевъзможни светини – костици от мощи на светци, дървени частици от светия кръст, влакна от плащеници, косми от коса или брада. Предназначението им било да предпазват от зло.

На прима виста той се сети за един случай от края на 9 век, когато императорът на Свещената Римска империя Карл Велики – любимият му амулет е бил именно с косъм от косата на Богородица. Възможно е и това да е нещо подобно всичко е възможно… заяви Николай Овчаров

Това не е първата подобна находка на Перперикон. През 2004 г. бе открит реликварий с  миниатюрни частици дърво, за които се предполага, че са от Светия кръст. През 2009-та друг бронзов кръст разкри частици от кост на светец. Това, заедно с откритите печати на епископи, показва, че от 4 до 14 век скалният град е бил център на голяма епархия.