17.11.2007

Унищожават Татул и Перперикон

Татул и Перперикон са в аварийно състояние, две трети от Татул са унищожени. Това заявиха на пресконференция в Кърджали археолозите проф. Ани Радунчева, Катя Меламед и Стефанка Иванова от секция „Праистория” в Института по археология към БАН.

От 4 г. всяка пролет и есен екипът ни облита със самолет неолитните паметници в региона и установяваме как непрекъснато се рушат, каза Иванова. Изглеждат като след война. Процесът е документиран в авиоснимки, пише „Нов живот”.

Контролна теренна комисия от четирима археолози от Института по археология е установила пораженията. Сформирана е след докладна от екипа на проф. Радунчева и много настояване да се обърне внимание на проблема.

Причина за унищожаването на паметниците са проучвателите, варварското отношение на местната власт и нескончаемият поток от посетители, обобщават те.

Сегашните проучватели надценяват ролята на траките и неглижират артефактите от праисторията. Приписват изсичанията в скалите на траките, но всъщност са на предишни много по-стари цивилизации. А при последните разкопки на Татул са демонтирани даже зидовете от траките и римляните, и остава само надеждата, че са добре документирани, коментира Меламед. Отдавна са разрушени изсичания на Перперикон. Зидовете са подкопани и като се сринат, просто се разчистват.

След като разрешеният от НИПК нелеп „предпазен навес” беше направен, скала с изсечена стълба и наблюдателна площадка беше подкопана и тази година падна, допълни Меламед. Конструкцията е закрепена, като е прокопана скалата и са разрушени изсичания, унищожен е олтар. Дъждовната вода се събира в езеро в основата на паметника и го подкопава.

Отношението на местната власт към паметниците продължава да е варварско, кометнират археолозите. Като пример дават намерението на общината в Момчилград да строи двулентов път и паркинг до Татул. Трасето минава през неолитни и енеолитни структури. Идеята, че трябва непременно да се печели от така наречения културен туризъм е дълбоко погрешна, защото след като се унищожат старините, няма какво да се показва.

Първото, което трябва да се направи, е да се изведат хората от паметниците, подчерта проф. Радунчева. Скалите, в които са изсичанията, се рушат дори само от допир. Вече не съществува тронът с лъвовете на Татул. Това е невъзвратимо.

Преди пътищата и паркингите трябва да се направят пътеки за посетителите и да се спре достъпът им в паметниците. Като пример Радунчева даде Стоунхендж в Англия, където туристите глудат мегалита отдалеч и само веднъж годишно се допускат група друиди.

Кърджали Прес