21.10.2005

Астроном и геолог сред почетните кърджалийци

От вчера Кърджали има още двама почетни граждани. На тържествената сесия послучай Празника на освобождението на града съветниците приеха предложението на кмета Хасан Азис със званието да бъдат удостоени основателят на Астрономическата обсерватория н.с. Славей Златев и директорът на Колежа по минно дело проф. Владко Панайотов. Заедно с тях почетните граждани на Кърджали стават 24.

Кметът връчи на проф. Панайотов почетния знак и грамота. Най-трудно се постига признанието на хората, каза той. Чувствам се горд от градивините отношения в общинското и областното ръководства, с местните депутати. Удостоеният изтъкна успехите на Колежа и че те са заслуга на много хора в годините назад.

След това беше поканен да се разпише в паметната книга на Кърджали.

От името на Славей Златев отличието получи неговият син Стефан Златев. Той благодари от името на семейството си на общинското ръководство и на Съюза на учените в града, че не са оставили в забвение делото на неговия баща. Той беше един истински патриот на Родопите, изтъкна синът. И също се разписа в Почетната книга.

Проф. д.т.н. Владко Панайотов е роден на 7 май 1950 г. в село Бяла черква, Великотърновско. Завършил е Химико технологичен университет “Менделеев” в Москва. От 1984 до 1991 г. е зам.-директор и директор на Инженерно-внедрителска дейност към Минно-обогатителен комбинат “Горубсо” в Мадан и директор на съвместен научно-внедрителски център между предприятието и Висшия минно-геоложки институт. По това време в “Горубсо” под негово ръководство са внедрени 11 технологии. От 1993 до 2005 г. е директор на Полувисшия институт по Минно дело и металургия в Кърджали. Член е на Съюза на учените, на Съюза на химиците и на Висшата атестационна комисия при Министерския съвет. Има издадени 5 книги, 3 учебника, 5 монографии, 180 публикации. Притежава 25 патента. Носител е на национални и международни отличия.

Н.с. Славей Златев е роден на 4 ноември 1946 г. в Кърджали. Завършва Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. През 1970 г създава Астрономическата обсерватория в Кърджали. Учредител е на кърджалийския клон на Съюза на учените в България. Член е на Европейското астрономическо общество. Научен ръководител на международен проект за разработване на космически уреди. Участва в космическите проекти “Шипка”, “Лима-Д-Р” и “Фобос”. Един от основоположниците в България на археоастрономията. Почива на 14 септември 1992 г.


Кърджали Прес