Кърджали Прес
Кърджали Прес
29.08.2008
Глухите камъни проговарят

Проучване на Тракийско светилище, около което са съсредоточени над 350 скални ниши, най-многобройните от всички известни досега, започна това лято археологът Георги Нехризов в Източните Родопи в местността Глухите камъни над село Малко градище, община Любимец, Хасковско. Обектът се намира на 2 км на запад от превала на пътя Любимец – Ивайловград до връх Света Марина. Само за 20 дни, докато траеха разкопките, с помощта на студенти и 5 работници археолозите регистрираха около 150 ниши на върха и още вероятно повече от 200 по склона към реката. Проучването не е завършило. В подножието на хълма има и пещери.

Под на една от осеяните с ниши скали попаднаха на интригуващо изсичане в камъка – петроглиф. Като съди по техниката на изработване Нехризов смята, че са от една и съща епоха с нишите – ранножелязната, около 1200 г. преди Христа. Все още не са правени задълбочени проучвания, но предполага, че вероятно е запис в чест на култа към слънцето. Върху скалата на върха екипът разчисти средновековна според Нехризов щерна – резервоар за вода, изсечен в скалите. Подобна е на тази на Перперикон, но по-малка – 4 на 5 м и дълбока 3 м. До нея води изсечена в камъка стръмна стълба, която на около две трети от височината прави завой под прав ъгъл и продължава нагоре.

В подножието на същата скала е изсечено помещение. Според Нехризов, възможно е първоначално да е било тракийска гробница, но през средновековието е била преустроена в нещо друго. Най-вероятно да е монашески скит. Вляво от него е било започнато изсичането на второ помещение, но е било изоставено още в началото.Точно срещу входа й се е издигала ранновизантийска църква, която ще бъде проучена следващото лято. За съжаление, силно повредена е от системни иманярски нападения, последното с взрив.

Сега екипът заложи доста сондажи, не по-малко от половината от тях са на иманярски изкопи, които са надупчили върха като швейцарско сирене. Нехризов е доволен, че е попаднал на нещо наистина уникално – напълно запазен културен пласт от ранножелязната епоха, натрупан в продължение на над 200 г. непрекъснато човешко присъствие на това място. Сондажът е хванал подовете на две тракийски жилища от различно време в разстояние вероятно на 150 г. И в двата случая строителната технология е еднаква – стени от плет, измазан с глина и под от трамбована глина със замазка от глина. Бяха намерени голямо количество късове от керамика, сечива, идолчета.

В иманярски изкоп откриха развалини на средновековно жилище и гроб на млада жена край него, погребана по християнски.

Паметникът е известен от над 100 г. Споменават го още братята Карел и Херминегил Шкорпил. Теренни проучвания в края на 70-те години е правил и екип на известния археолог Иван Венедиков, който го споменава в труда си за тракийските паметници. От него се интересуват и Александър и Валерия Фол, но истински археологически проучвания не са правени.

Разкопките се финансират от община Любимец. Кандидатстват с проект, по който се надяват да осигурят финансиране на проучванията догодина.

Кърджали Прес

Версия за печат
Назад към Заглавна