09.05.2009

Дядо Николай освети храма в Момчилград

Стотици миряни се събраха в църквата "Свети цар Борис-Михаил Покръстител" в Момчилград на храмовия й празник на 2 май. Поводът беше освещаването на Божия дом от Пловдивския митрополит Николай след тригодишен ремонт.

Църковната служба започна в 8 часа с ритуала по освещаване по храма. Облечен в бяла риза, в съслужение със свещеници от Пловдив и Кърджалийско, Негово Високопреосвещенство вгради в божия престол в олтара на храма мощите на светите мъченици Кирик и Юлита - син и майка, пострадали за Христовата вяра през 304г. Те живеели в малоазийския град Икония / днес Коня, в Турция/. Заради вярата си в Исуса Кирик загинал едва на 3-годишна възраст, като управителят го хвърлил от седрлото на коня си върху камъните, а майка му Юлита била посечена с меч. Техните мощи са вградени и в църквата "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали.

Преди 4 години поройни дъждове нанасят сериозни поражения на конструкцията на църквата в Момчилград. В нея е невъзможно да се водят църковни служби, има опасност от срутване.

Тогава със съдействието на община Момчилград Междуведомствената комисия за подпомагане на населението при бедствия и аварии с председател вицепремиера Емел Етем отпуска 180 000 лв. за ремонт на храма. Своята лепта от 60 000 лв. дават и от програма "Красива България", 80 000 лв. заделя от бюджета си община Момчилград.

За първи път след ремонта църквата отвори врати на Възкресение Христово. Освещаването обаче беше нарочено да стане на храмовия й празник - 2 май - Деня на покръстителя на българския народ свети царс Борис-Михаил.

Да споделят радостта на християните в Момчилград бяха дошли областният управител на Кърджали Ангел Коджаманов, лидерът на БСП в региона Милко Багдасаров, ДПС депутати, кметове на общини от областта. Специален гост беше и вицепремиера и министър на извънредните ситуации Емел Етем.

Дядо Николай благодари на всички, които са помогнали за възстановяването на храма, като подчерта в словото си, че това е нагледен пример за помощта на държавата към нуждите на Българската православна църква. Църквата е жива, когато в нея се събират да се молят вярващи. Един храм не може да бъде паметник, та ако ще да е паметник на културата, каза Негово Високопреосвещенство.

Кметът на Момчилград Ердинч Хайрула благодари на владиката за уважението му към момчилградчани. Емел Етем дари на църквата напрестолно евангелие в златен обков и кръст. Икона на свети цар Борис поднесе на храма и градоначалникът Ердинч Хайрула, както и шефът на местния клон на EVN Васил Грамчев.

Кърджали Прес